بسیاری از ارزهای دیجیتال برتر پس از بیت کوین، مانند لایت کوین و بیت کوین کش، از تغییراتی در کدها و پروتکل بیت کوین به وجود آمدهاند. اما در مورد نم اینگونه نیست. کدهای بلاک چین نم به صورت ۱۰۰ درصدی اختصاصی هستند.
نم یک تفاوت بزرگ دیگر با رقبایش دارد و آن این است که این شبکه از یک سیستم اجماع جدید به نام اثبات اهمیت (POI) بهره میبرد. این الگوریتم شباهتهای زیادی با اثبات سهام دارد اما از آن موثرتر است. با استفاده از الگوریتم اثبات اهمیت در شبکه نم شاهد تراکنشهای سریع، کارمزدهای ناچیز، عدم هدررفت انرژی و شفافیت ۱۰۰ درصد هستیم.
نام نم (nem)مخفف عبارت New Economy Movement است که به معنای جنبش اقتصادی نوین شناخته میشود. هدف نم این است که به عنوان یک وسیله مبادله رایج در سراسر جهان مورد استفاده قرار گیرد و بتواند میزبان پروژههای مبتنی بر بلاک چین دیگر روی بلاک چین خودش باشد. یکی از قابلیتهای جالب نم سرعت بالا و کارمزد پایین تراکنشها است. در حال حاضر فقط حدود ۲۰ ثانیه برای تایید هر تراکنش نم زمان نیاز است و گفته میشود که این شبکه توانایی انجام ۳۰۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد.
یکبار برای همیشه: ابهام زدایی نم (NEM) و زِم (XEM)
درباره NEM و XEM سردرگمی زیادی در میان کاربران دیده میشود. توجه داشته باشید که نم (NEM) نام شبکه است و زِم (XEM) نام ارز دیجیتال این شبکه است. به عنوان مثال بیت کوین نام بلاک چین است و ارز دیجیتال آن هم بیت کوین نام دارد یا در یک مثال دیگر اتریوم نام یک بلاک چین است و ارز دیجیتال آن اتر نام دارد که البته به آن همان اتریوم هم میگویند.
تاریخچه نم
شبکه نم توسط یکی از کاربران انجمن بیت کوین تاک با نام کاربری «UtopianFuture» بنیانگذاری شد . او ابتدا میخواست تحقیقاتی درباره بهبود شبکه ارز دیجیتال Nxt انجام دهد اما در نهایت با گروهی کوچک از توسعهدهندگان تصمیم گرفتند که بلاک چین خودشان را بسازند.
این پروژه در مارس ۲۰۱۵ با تلاش ۱۵ توسعه دهنده و حدود ۳۰ بازاریاب معرفی شد و راهاندازی شد. تیم توسعه دهنده اصلی نم هم اکنون در سنگاپور ساکن هستند و ترجیح میدهند که با نام مستعار در پشت پرده کار کنند.
اثبات اهمیت (Proof of Importance)
با الگوریتم اثبات اهمیت در نم، برای ماینر بودن و تایید تراکنشها نیازی به استفاده از دستگاههای سخت افزاری قدرتمند و مصرف بالای انرژی برق نیست. شما فقط کافیست که مقدار مشخصی XEM بخرید و در کیف پول خود به شبکه اختصاص دهید تا علاوه بر سرمایهگذاری در نم، با مشارکت در تایید تراکنشها، واحدهای XEM جدید به دست آورید که به معنای همان کسب درآمد است.
هاروست چیست؟
فرایند تایید تراکنشها در شبکه نم هاروست نام دارد که همانند کلمه ماینینگ در شبکه بیت کوین است. به کسانی که هاروست انجام میدهند، هاروستر میگویند. هاروست در لغت به معنای برداشت محصول است.
هاروستر چیست؟
در شبکه نم کسانی که ۱۰,۰۰۰ واحد XEM داشته باشند میتواند دارایی خود را در کیف پول رسمی نم به شبکه اختصاص دهند و علاوه بر سرمایهگذاری، با تایید تراکنشها از کارمزدها کسب سود کنند.
پس اگر دستگاهی برای استخراج وجود نداشته باشد نیروی پردازش تراکنشهای شبکه از کجا تامین میشود؟
بله درست است پردازش تراکنشها نیاز به قدرت سخت افزاری هم دارد. در شبکه نم یک گروه دیگر هم به اسم سوپرنود وجود دارند. برای سوپر نود شدن باید دارای یک سیستم کامپیوتری قدرتمند، همراه با اینترنت اختصاصی و پینگ فوق العاده بالا به علاوه ۳,۰۰۰,۰۰۰ واحد XEM باشید. درآمد سوپرنودها خیلی بالاست.
هاروسترها به سوپرنودها متصل میشوند تا کار تایید تراکنشها با موفقیت انجام شود.
در درآمد هاروسترهای شبکه نم عواملی مانند مقدار موجود زِم در کیف پول (حداقل ۱۰,۰۰۰واحد)، مقدار باقیماندن داراییها در کیف پول و همچنین تعداد تراکنشهای فرد موثر هستند. یعنی هر چقدر که فعالیت و دارایی یک هاروستر بیشتر باشد، شانس تایید تراکنشها و کسب درآمد از هاروست بیشتر میشود
مزیت اثبات اهمیت در شبکه نم نسبت به اثبات سهام در شبکههای دیگر چیست؟
در اثبات سهام تنها عامل موجود در درآمد یک تایید کننده مقدار دارایی است. هرکس که مقدار بیشتری دارایی داشته باشد شانس بیشتری برای تایید تراکنشها و کسب درآمد دارد اما در اثبات اهمیت شبکه نم چند عامل دیگر هم در درآمد هاروسترها تاثیر گذار است.
همانطور که گفتیم به غیر از مقدار دارایی در کیف پول، زمان نگهداری داراییها در کیف پول و تعداد معاملات آن کیف پول هم تاثیر گذار است. این عوامل موجب میشوند که هاروسترها بر اساس امتیاز و اهمیتی که به شبکه میدهند کسب درآمد کنند. به عنوان مثال اگر یک هاروستر از شبکه نم برای پرداختهای خودش استفاده کند، تعداد تراکنشهای کیف پولش بالا میرود و شانس خود را برای تایید تراکنشهای بیشتر بالا میبرد. این عوامل به مروز زمان موجب کاربردیتر شدن نم میگردند.
نامفضاها، موزاییک و دارایی های هوشمند
نام فضاها (NameSpaces) بخش مهمی از اکوسیستم اقتصادی نم هستند. نام فضا را مانند یک دامنه اینترنتی در نظر بگیرید. هر نام فضا در شبکه نم منحصر به فرد است و وقتی ثبت شد، دیگر کسی قابلیت ثبت آن را ندارد.
سایت رسمی نم در این خصوص نوشته است:
برای اینکه ویژگی نامفضا و موزاییک را بهتر درک کنید، آنها به ترتیب مانند دامنه و هاست در نظر بگیرید. نامفضا در شبکه نم منحصر به فرد است. به عنوان مثال درصورتی که کسی نامفضای «foo» را بسازد، فرد دومی نمیتواند به همین اسم نامفضا بسازد. هر کس میتواند به منظور بهبود فعالیتهای تجاریاش برای خود نامفضا بسازد.
موزاییک چیست؟
با ایجاد نامفضا شما میتوانید از موزاییکها استفاده کنید.
ساختن موزاییک همان ساختن یک دارایی دیجیتال یا توکن است. ارز دیجیتال شبکه نم، یعنی زم (XEM) اولین موزاییک ساخته شده در این شبکه است. به عنوان مثال اگر شما یک پیتزا فروشی دارید، میتوانید روی شبکه نم یک دارایی به نام PizzaCoin بسازید و مشخص کنید که هر پیتزاکوین برابر با یک پیتزا در فروشگاه شماست. شما میتوانید از طریق کیف پول رسمی نم برای خود موزاییک یا همان توکن بسازید و به عنوان مثال مشخص کنید که چه تعداد توکن برای شما ساخته شود.
اینکار نیاز به پرداخت کارمزد تقریبا سنگین دارد لذا اغلب تشکیلات تجاری بزرگ از این قابلیتها بهره میبرند.
همانند شبکه اتریوم، توسعه دهندگان میتوانند برنامههای خودشان را روی شبکه نم توسعه دهند. شبکه نم میتواند در بسیاری از صنایع مخصوصا کنترل زنجیره تامین کارخانهها مفید باشد. به تازگی وزارت کشاورزی ژاپن از بلاک چین نم برای رهگیری تولید فراوردههای دامی استفاده کرده است.
نامگذاری به جای آدرس دهی
در سیستم نم مشابه آدرس سایتهای اینترنتی که هرسایت نام منحصر به فرد خود را دارد، هر کاربر هم نامی برای خود انتخاب میکند. به علاوه هر نام میتواند زیر مجموعهای هم داشته باشد. کاملا مشابه هر آدرس اینترنتی که زیر دامنه با نقطه از دامنه اصلی مشخص میشود، نام های زیرمجموعه هم به شکل مشابه ایجاد میشوند. برای مثال کاربر میتواند در زیر نام خود چند نام دیگر برای کار یا خانواده تعریف کند.
تراکنش چند امضایی
تراکنش چند امضایی یک ویژگی جدید است که در صورت تبدیل اکانت عادی به چند امضایی، چند اکانت دیگر باید برای تراکنشهای اکانت چند امضایی تصمیم بگیرند. نام ارز رمزپایه نم هم از همین ویژگی رفته شده است(m ≤ n). در این نوع اکانت حداقل تعداد امضای مورد نیاز برای تراکنش و تغییرات در حساب (n) از تعداد کل امضای امکان پذیر (m) باید تعیین شود. برای مثال میتوان تعیین کرد برای هر تراکنش باید ۴ امضا از ۵ امضا ایفا شود.
ویژگی چند امضایی امکان امضای تراکنش به تنهایی توسط اکانت اصلی را سلب میکند، مشابه حساب بانکی کودکی که خودش حق برداشت ندارد و باید پدر و مادرش امضا کنند. این ویژگی در تجارت و شرکتها میتواند بسیار مفید باشد و از طرف دیگر در صورت هک شدن کیف پول چند امضایی، هکر امکان برداشت و انتقال نخواهد داشت.
قیمت ارز رمزپایه نم در زمان نوشتن این مطلب در حال نزدیک شدن به یک دلار است. و در شاخص ارزش بازار میان ارزهای رمزپایه رتبه نهم را دارد. بنیاد نم با ترکیب کردن سرورهای سنتی با بلاک چین به دنبال اهداف گستردهتری است. در واقع نم میتواند یک پلتفرم برای ایجاد ارزهای خصوصی و استفادههای تجاری باشد.
شفافیت بالا در نم
بلاک چین عمومی شبکه نم ۱۰۰ درصد شفاف و متن باز است به همین دلیل این شبکه میتواند در مقیاس گسترده توسط بازرگانان و شرکتهای بزرگ به عنوان یک سیستم بدون نیاز به اعتماد مورد استفاده قرار گیرد.
کارمزدها و سرعت تراکنش
به ادعای تیم توسعه دهنده نم، در حال حاضر فقط حدود ۲۰ ثانیه برای تایید هر تراکنش نم زمان نیاز است و این شبکه پتانسیل انجام ۳۰۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد. در وضعیت فعلی بیت کوین و اتریوم در هر ثانیه به ترتیب ۸ و ۱۴ تراکنش را انجام میدهند که نم از این نظر بسیار برتر است.
نم یکی از کم کارمزدترین شبکههای ارز دیجیتال است. به گفته سایت رسمی نم، برای هر تراکنش فقط ۰.۰۱ درصد کارمزد نیاز است. این یعنی برای ارسال ۱۰۰ دلار فقط ۰.۰۱ دلار و برای ارسال ۱۰۰۰ دلار فقط ۰.۱ دلار کارمزد پرداخت خواهید کرد. دلیل کم بودن کارمزدهای نم استفاده از الگوریتم اثبات اهمیت است که در بالا به توضیح آن پرداختهایم.
واحدهای ارزی شبکه نم
همانطور که گفتیم ارز دیجیتال شبکه نم، زِم (XEM) نام دارد. تعداد کل واحدهای زِم ۸,۹۹۹,۹۹۹,۹۹۹ است که در سال ۲۰۱۵ تولید و بین توسعه دهندگان معتمد تقسیم شدند. این توکنها متناسب با نیاز و به مرور زمان به بازار عرضه میشوند. تعداد واحدهای زم به همان رفم محدود است و به آن اضافه نخواهد شد.
برخلاف بیت کوین که واحدهای جدید آن در فرایند استخراج تولید میشوند و به ماینر میرسند، در تایید تراکنشهای نم، به هاروستر که در بالا درباره آن صبحت کردیم، تنها کارمزدهای تراکنش تعلق میگیرد.
کیفپولها :
بخش کیفپولهای رسمی نم
بخش کیفپولهای غیررسمی نم